De Eikenprocessierups bestrijden - PCbomen

Blog

De Eikenprocessierups bestrijden

Eikenprocessierups

In onderstaand blog lees je meer over de bestrijding van de Eikenprocessierups. Ben je benieuwd hoe je de Eikenprocessierups kan bestrijden? Lees dan verder.

Wat is een Eikenprocessierups?

Vooral in de zomermaanden zitten de Eikenprocessierupsen in eikenbomen. De rupsen zijn actief in de nacht. Je herkent ze aan hun lange witte haren. De Eikenprocessierupsen staan bekend om hun brandharen die kunnen zorgen voor vervelende klachten. De rupsen zijn het meest actief tussen half mei en half juli. Na deze periode veranderen de rupsen in vlinders. De brandharen blijven dan nog achter in de nesten en kunnen voor overlast zorgen.

Bestrijden van de Eikenprocessierups

Het beste is om de Eikenprocessierups te bestrijden voordat deze brandharen hebben ontwikkeld.
Vooral bij bomen op locaties waar de kans op een plaag stukken groter is zoals op schoolpleinen, in winkelcentra, langs fietspaden of op recreatieterreinen. Dit kan door de rupsen in het voorjaar al in contact te brengen met aaltjes, een nematode die in de bomen voorkomt. Deze aaltjes zorgen ervoor dat de rupsen geïnfecteerd worden met een bacterie en stoppen met eten en uiteindelijk overlijden. Deze methode werkt alleen bij jonge, kleine rupsen. De weersomstandigheden moeten wel ideaal zijn om de bomen te bespuiten.

Als de rupsen al brandharen hebben worden de nesten worden opgezogen of wordt het nest vastgelijmd en daarna verwijderd. Ook kan het nest weggebrand worden. Lege nesten kunnen ook zorgen voor problemen, dus het volledig verwijderen van de nesten is de beste optie.

Bestrijdingsopties

Er zijn een aantal biologische opties om de rupsen te bestrijden:

– Ophangen van nestkasten voor insectetende vogels
– Bermbeheer gericht op de biodiversiteit
– Beplanting onder de eikenbomen aanpassen
– Preventieve bestrijding met bacteriepreparaat (zoals Xentari)

Wil je meer leren over het bestrijden van de Eikenprocessierups? Je leert onder andere meer over de levensfases en gezondheidsrisico’s, de verschillende bestrijdingsmogelijkheden en afvoeren en verwerken van EPR afval. Bekijk de trainingsdata en schijf je hier in!

Door het afronden van deze training kan je 2 ETW-punten behalen op het onderdeel Ziekten en Aantastingen’’ en 6 punten op ‘Veiligheid bij werken aan bomen’.

Neem voor meer informatie contact op met ons via: 085 4844760 of mail naar info@pcbomen.nl.

Bron: Donkergroep
Bron: Milieucentraal
Bron: Groentechniekklomp
Bron: Vogelbescherming

Schrijf een reactie op dit bericht