Klimmen met SRT - PCbomen

Blog

Klimmen met SRT

Klimmen met SRT

Wil jij je verder verdiepen in het klimmen met bomen door middel van de Single Rope Technique (SRT)? In dit blog lees je hierover meer informatie en wat je leert in onze training over dit onderwerp.

Wat is Single Rope Technique?

Het woord zegt het al, klimmen met een enkele lijn. Oorspronkelijk komt SRT uit de bergsport. Met SRT is het mogelijk om met 2 benen te klimmen in bomen. Er zijn hiervoor vele varianten. Met deze lijn kan je stijgen, dalen en werken in de bomen. Er bestaan een aantal systemen voor SRT: Rope-wrench, Zig-Zag en TAZ lov2.

Rope Walker Technique

Bij de hedendaagse Boomverzorging wordt er gebruik gemaakt van deze variant van Single Rope klimmen. Aan de gordel zitten twee stijgklemmen vastgemaakt, zo kan de klimmer zonder al te veel inspanning in de kroon terechtkomen. SRT heeft ergonomisch erg veel voordelen. Het klimmen gebeurt met de beenkracht en heeft daardoor een mindere aanslag op het lichaam. De klimmer kan na het stijgen gelijk aan het werk zonder eerst bij te hoeven komen. Het onder de knie krijgen van SRT kost wat tijd en het materiaal is wat moeilijker, maar eenmaal gewend is het een fijne techniek voor in grote bomen.

Ascenders

Voor de basis wordt er gebruikt gemaakt van de ascender en de borstascender (croll). Aan de klimgordel wordt de handascender vastgemaakt, dit zorgt voor een zekering aan de lijn. Hierbij wordt een voetlus vastgemaakt voor extra steun. Met de borstascender heb je een tweede zekering aan de lijn. Door een borstgordel wordt de croll tegen de borst gehouden. Je kan de borstgordel ook vervangen door een stiek om de schouders of een bevestiging aan de kinband van de helm. De rechtervoet voorzie je van een voetascender waardoor de andere voet steun krijgt op de lijn.

Wat leer je in onze training “Klimmen met SRT?”

– Je leert over de installatie en het in gebruik nemen van een Single Rope Systeem in bomen.
– Veilig en ergonomisch klimmen en afdalen met SRT-techniek.
– In het eigen klimsysteem de SRT-materialen toepassen.
– De laatste technische ontwikkelingen van klimmaterialen anders dan SRT.

Door het afronden van deze tweedaagse training kan je 16 ETW punten verdienen op het gebied van “veiligheid werken aan bomen.”

Schrijf je hier in voor de training.

Neem voor meer informatie contact op met ons via: 085 4844760 of mail naar info@pcbomen.nl.

Bron: Boom7
Bron: Edepot

Schrijf een reactie op dit bericht