Boomcontroleur - PCbomen

Blog

Boomcontroleur

Blog Boomcontroleur

Nederland telt naar schatting 16 miljoen straat- en laanbomen. Deze moeten voldoen aan de wettelijke zorgplichteisen, en dat moet gecontroleerd worden. In dit blog lees je meer over wat een boomcontroleur is en gaan we verder in op de zorgplicht die hierbij hoort.

Wat is een boomcontroleur?

Een boomcontroleur beoordeeld bomen op hun algemene staat. Tijdens deze beoordeling wordt er gekeken naar de conditie, schades en eventuele risico’s van de boom. Ook wordt de boomsoort, de hoogte en diameter van de boom geregistreerd. Hierbij wordt ook bepaald onder welk soort snoei de boom valt, onderhoud of begeleiding. Als de boom het eindbeeld nog niet heeft behaald wordt deze begeleid naar een nieuw eindbeeld die van tevoren bepaald wordt. Hiermee worden de verschillende risico’s en aandachtspunten in kaart gebracht.

Zorgplicht

Het woord zorgplicht laat misschien blijken dat er een wettelijke verplichting is om de bomen goed te verzorgen, maar die is er niet. De zorgplicht houdt in dat een boomeigenaar wettelijk aansprakelijk is als een boom schade toebrengt aan andere personen doordat de boom niet goed is onderhouden. De eigenaar van de boom is dus door de zorgplicht maatschappelijk verplicht om de bomen goed te onderhouden. Zo wordt de kans op schade geminimaliseerd.

De boomcontrole

In de boomcontrole worden de bomen in de digitale (GSI) kaart vastgelegd. Elke boom krijgt een uniek nummer en paspoort. In dit paspoort worden diverse zaken opgenomen zodat elke boom gelijk beoordeeld wordt en er gelijk duidelijk is welke maatregelen er in de toekomst uitgevoerd moeten worden. Tijdens een boomcontrole wordt er ook gekeken naar de snoeitoestand. Een boomeigenaar moet net zoals de boomcontroleur het bomenbestand aantoonbaar kunnen maken.

Wat leer je in onze training “Basistraining boomcontroleur”?

– Omgaan met de zorgplicht in het kader van boomveiligheid;
– Je kan gebreken op de juiste wijze registreren;
– De revelante vervolgacties kan je adviseren;
– Bomen worden gecontroleerd op (potentiële) veiligheidsproblemen.

Met deze training zijn er ETW punten te verdienen op verschillende gebieden. Kijk voor meer informatie over de training hier.
Na deze training kan je eventueel de vervolgtraining Data-inspecteur bomen volgen en het Groenkeur certificaat ‘Boom Veiligheid Controleur (BVC) behalen.

Direct inschrijven? We hebben nog plekken beschikbaar op 8,9 en 11 november 2022!

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met ons via: 085 4844760 of mail naar info@pcbomen.nl.

Bron: Bosgroepen
Bron: Gtbomen

Schrijf een reactie op dit bericht