Machinale Kroonverzorging - PCbomen

Blog

Machinale Kroonverzorging

Blog machinale kroonverzorging

Het uitvoeren van kroonverzorgingswerkzaamheden met kettingzagen in bomen in combinatie met klimtechniek lijkt erg risicovol. Dit kan toch op een veilige en gecontroleerde manier uitgevoerd worden. Lees het blog voor meer informatie.

Wat is kroonverzorging?

Met kroonverzorging zorg je er voor dat de boom gesnoeid wordt. Deze werkzaamheden kunnen uitgevoerd worden door middel van een hoogwerker of klimtechnieken in combinatie met kettingzaag of handzaag (machinale kroonverzorging) in bomen. Dit werk kan veel risico’s met zich meebrengen als dit niet kundig, veilig en gecontroleerd uitgevoerd wordt. In de training leer je dit, waardoor je ook efficiënter kan gaan werken.

Top-handle kettingzaag

Een top-handle kettingzaag wordt speciaal gebruikt voor boomverzorging. Deze motorzaag, die benzine- of accu aangedreven is, heeft een bedieningshandgreep op het bovenste deel van de kettingzaag. Deze handgrepen staan dicht bij elkaar. Deze kettingzagen zijn uitsluitend bedoeld voor specialistische werkzaamheden en er moet een aparte opleiding voor  worden gevolgd (zie beschrijving handleiding). Het is niet toegestaan deze voor normale vellingswerkzaamheden te gebruiken of voor het zagen van bijvoorbeeld brandhout.

Hulpactie

Tijdens het werken in een boomkroon kan het voorkomen dat er een hulpactie uitgevoerd moet worden. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een ongeval met de kettingzaag of een verknelling. Door middel van klimtechnieken kan er dan een reddingsactie uitgevoerd worden. In de training behandelen en oefenen we een hulpactie in bomen.

Voorkennis voor deze training

Deze training is geschikt voor iedereen die boomverzorgingswerkzaamheden met klimtechnieken en kettingzagen in bomen uitvoert. Voor deze training is het nodig om de ‘Basistraining Klimtechniek in bomen’ te hebben gevolgd of een gelijkwaardige opleiding/ervaring en een Certificaat Basistraining Motorzagen.

Wat leer je in deze training?

– Het veilig uitvoeren van een hulpactie uit bomen m.b.v. klimtechnieken;
– Hoe je veilig een motorzaag bediend in een boomkroon;
– Veilig en efficiënt verplaatsen door de boomkroon t.b.v. het uitvoeren van snoeiwerkzaamheden;
– Het veilig positioneren van een motorzaag voor het gebruik in een boomkroon.

Met deze training zijn er 24 ETW-punten te verdienen voor het domein ‘Veiligheid werken aan bomen’. De training vindt plaats op 23, 24 en 25 maart 2022. Kijk hier voor meer informatie en schrijf je in. Na deze training kan je de training ‘Afbreken van bomen’ en/of ‘Klimmen met SRT’ volgen.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met ons via: 085 4844760 of mail naar info@pcbomen.nl.

Bron: Detuinmachine

Schrijf een reactie op dit bericht