Data inspecteur bomen - PCbomen

Blog

Data Inspecteur Bomen

Mensen inspecteren een boom tijdens de training data inspecteur bomen

Bij de zorgplicht van bomen wordt vaak alleen naar de veiligheid gekeken, maar er is meer. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de onderhoudskenmerken? In dit blog lees je welke taken een Data Inspecteur Bomen uitvoert en wat je kan leren in onze training.

Wat is een Data Inspecteur?

Een Data Inspecteur Bomen heeft een belangrijke rol bij het cyclisch beheer van bomen. Hij/zij registreert en inventariseert boom gerelateerde data. Denk hierbij aan de basis gegevens zoals boomnummer en boomsoort. De DIB probeert de werkelijke snoei aan te passen naar de snoeibehoefte. Kenmerken zoals het boombeeld, de onderhoudsstaat en het beoogde eindbeeld zijn erg belangrijk om een goede analyse uit te kunnen voeren en uiteindelijk een passende budgettering bij geïntegreerd en cyclisch boombeheer te maken.

De DIB neemt de gegevens op een juister manier op. Wanneer de aangeleverde data niet goed is en/of niet juist geregistreerd wordt kan de uitvraag ook niet kloppen.

Handboek bomen

Aan de hand van het Handboek Bomen wordt er gebruik gemaakt van het Data Paspoort. Een Data Inspecteur Bomen moet in staat zijn om te kunnen werken met het Data Paspoort Programma. Het Handboek Bomen bevat de basis van de gebruikerslicentie, de kwaliteitseisen, richtlijnen en normen die nodig zijn bij het uitvoeren van werkzaamheden in, rond en met bomen. Elke 4 jaar wordt het handboek vernieuwd.

Wat leer je in de training?

In de training Data Inspecteur, die 3 dagen duurt, waarvan 1 dag extern examen leer je de volgende punten:

  • Algemene procedure van het Data Paspoort volgens Handboek Bomen
  • Het gebruiken en werken met het Data Paspoort Programma

Voor meer informatie over de training klik dan hier. De eerstvolgende training vindt plaats op 2 en 9 juni 2022 (examen op 16 juni 2022). Ook geven we deze training op 5 en 15 september 2022 (examen op 6 oktober 2022) en op 14 en 21 november 2022 (examen 1 december 2022). Om examen te doen moet je je apart inschrijven bij het Norminstituut Bomen.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met ons via: 085 4844760 of mail naar info@pcbomen.nl.

Bron: Norminstituutbomen

Schrijf een reactie op dit bericht