Het ontstaan van de internationale dag van het bos - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Het ontstaan van de internationale dag van het bos

Bos met bomen

Bossen beslaan een derde van het land op de aardbol en hebben een vitale functie in het ecosysteem. Zij zijn het meest diverse biologische ecosysteem, dat meer dan 80 procent van de landlevende dieren, planten en insecten herbergt. Daarnaast zijn er anderhalf miljoen mensen afhankelijk van het bos voor hun eten, brandstof en onderdak. Ondanks deze gegevens, gaat de ontbossing op een alarmerend tempo door met zo’n 13 miljoen hectare per jaar.

21 maart

De Verenigde Naties heeft dit probleem onderkent en een resolutie aangenomen op 21 maart 2012. Deze resolutie verklaart dat elk jaar op 21 maart het de internationale dag van het bos is. Zo vragen zij aandacht voor alle typen bos, omdat bossen ons beschermen en verzorgen.

Nationale boomfeestdag

In Nederland kennen wij een soortgelijke dag al langer. Wij noemen deze dag Nationale Boomfeestdag sinds 1980. Hiervoor was deze dag ook bekend als Boomplantdag en gaat terug in de geschiedeins tot 1919. Het doel van deze dag is om kinderen van 9 -10 jaar (groep 6) meer inzicht, kennis en begrip bij te brengen voor bomen. Deze dag wordt jaarlijks op de tweede woensdag in maart gevierd. Dit jaar is dat op 13 maart.

Het belang

‘Belangstelling voor bomen is noodzakelijk om in te kunnen zien dat bomen bijdragen aan het welzijn en de welvaart van een natie. Bomen versieren huizen en steden. Bossen beschermen de bodem, houden water vast, verzachten het klimaat, bieden een woonplaats aan het wild en vormen een rustpunt voor de mensen. De beschermende invloed van bossen houdt niet op bij de landsgrenzen.

10 miljoen

Ieder jaar worden door meer dan 100.000 kinderen en 30.000 volwassenen, 200.000 bomen en struiken geplant. In de 60 jaar dat Boomplantdag/Boomfeestdag bestaat, zijn er al ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant.

Heb je na het lezen van dit blog interesse gekregen om te gaan werken in de groensector? Bekijk ons ruime aanbod aan opleidingen en trainingen, of neem contact met ons op.

Schrijf een reactie op dit bericht