Het verplanten van bomen - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Het verplanten van bomen

Helaas is het voor bomen met een goed toekomstperspectief niet altijd mogelijk om op dezelfde standplaats te blijven. Hierdoor is het verplanten van bomen essentieel. Hierbij komen een aantal belangrijke aspecten kijken. In dit blog lichten we deze aspecten toe.

Het verplanten van bomen wordt gedaan in een aantal fases. Eerst moet er uiteraard gekeken worden of het verplanten van bomen nodig is en of het mogelijk is. Wanneer dit het geval is bestaat het verdere verloop uit de voorbereiding, het verplanten zelf en de nazorg ervan.

Verplanten! Ja of nee?

Het verplanten van een boom dient echt als uiterste redmiddel als de situatie niet langer meer houdbaar is. Daarom is het belangrijk om vast te stellen of er andere opties zijn om de boom op dezelfde standplaats te houden of dat er gekozen moet worden voor het verplanten. Naar een aantal onderdelen zal goed gekeken moeten worden bij het bepalen van het wel of niet verplanten van een boom. Dan kun je denken aan de boomsoort, de conditie ervan, de structuur, de omgevingsfactoren en de aard van de wortelkluit.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor het goed laten verlopen van het verplantingsproces. Daarbij dient aandacht te worden besteed aan de organisatie van het werk, de verplantingsmethode, het prepareren van de kluit en het inrichten van een nieuwe standplaats. Voor meer informatie lees ons eerdere blog over het inrichten van een nieuwe plantplaats.

Het verplanten

Als de voorbereiding zonder tegenvallers verlopen is dan is het verplanten zelf vaak een minder grote klus. Echter zijn er natuurlijk wel bepaalde punten die alsnog mis kunnen gaan zoals het beschadigen van de wortels, het leeglopen van de kluit en het opstropen van de bast bij het tillen. Zorgvuldigheid is hierbij dus heel belangrijk.

Nazorg

Uiteindelijk is het van belang om de nazorg goed te borgen. De boom zal een aantal jaren nodig hebben om goed te herstellen. Goede nazorg leveren bestaat uit onder andere het water geven, het systeem daarvan (bij grote groepen bomen) en de bemesting.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen over dit onderwerp? Wij komen graag in gesprek. Je kunt ons bellen op 085 4844760 en mailen naar info@pcbomen.nl.

Schrijf een reactie op dit bericht