Wanneer kan je het beste een boom planten? | Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wanneer kan je het beste een boom planten?

De temperaturen lopen langzaam weer op. Een mooi moment om bomen te gaan planten. Bomen zijn onmisbaar en moeten met zorg geplant worden.

Om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat de aanplanting goed verloopt geven we jullie graag een paar tips.

Welke boomsoort plant je wanneer?

Er zijn twee momenten wanneer je bomen het beste kunt planten. Daarom is het belangrijk om eerst te weten welke boomsoort je wilt gaat planten. Wil je een boom planten met een kluit, plant deze tussen half november en begin mei. Wil je een boom planten met naakte wortels, plant deze dan tussen half november en begin april. De containerboom is het hele jaar door te planten. Het is tijdens het planten van bomen belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Bodemtemperatuur
  • Neerslaghoeveelheid
  • Vegetatierust

Bodemtemperatuur
De bodemtemperatuur is van essentieel belang wanneer het op het plaatsen van de bomen aankomt. Tijdens een vorstperiode kunnen de wortels namelijk in de losse bodem bevriezen en hierdoor uitdrogen. Daarom is het belangrijk om goed de weersverwachtingen in de gaten te houden en ons advies is om vooral bomen in het voorjaar te planten.

Neerslaghoeveelheid
Doordat er in de lente relatief veel neerslag valt, is het een perfect moment voor de wortels van je bomen. Eventuele wortelschade tijdens het planten wordt namelijk hersteld door vocht. Houd wel rekening met hoe vochtig de grond is, wanneer de grond te vochtig is kan er geen boom geplant worden.

Vegetatierust
Tijdens de vegetatierust kan je eigenlijk het beste je bomen planten. Op dit moment is de grond namelijk het meest rustig voor nieuwe bomen. Ook herstellen eerder geplante bomen zich tijdens deze rustperiode. De boom krijgt namelijk op dat moment geen water meer en de schade aan de wortels zal hierdoor gaan herstellen.

Een goed begin is het halve werk

Buiten de bovengenoemde punten om is het ook belangrijk om met andere factoren rekening te houden om op deze manier de minste risico te lopen dat het verkeerd kan gaan.

Plantdiepte
Wanneer je bomen gaat planten is het belangrijk dat je weet op welke diepte de bomen hebben gestaan bij de kwekerij. Dit kan je herkennen aan de verkleuring op de stam vlak boven de wortelhals. Een te diepe plantdiepte kan er voor zorgen dat je boom niet volledig gaat groeien en zelfs kan afsterven. Te ondiepe plantgaten zorgen voor stagnatie.

Nazorg
Wanneer de boom geplant is, ben je nog niet klaar. De boom heeft namelijk nazorg nodig. De duur van de nazorg is per boom afhankelijk. Sommige bomen vragen ongeveer 3 jaar nazorg. Wanneer de boom is aangeslagen kan je dit herkennen aan een scheutvorming met redelijke lengte.

Ben je na het lezen van dit blog gemotiveerd geworden om meer te leren over boomverzorging? Bekijk dan eens ons aanbod pagina!

Schrijf een reactie op dit bericht