Ziektes bij Bomen - PCBomen

Blog

Ziektes en aantastingen bij bomen

Ziektes bij bomen

Net zoals mensen kunnen ook bomen last krijgen van ziektes en aantastingen. Het is belangrijk om de ziekteverwekker en de ziektes/aantastingen goed te herkennen. In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat zijn bomenziektes en aantastingen?

Alles wat niet boomeigen maar toch in een boom leeft is een aantasting. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Zo werkt de boom bijvoorbeeld samen met de paddenstoel om meer opneembaar vermogen te krijgen via de paddenstoel. De paddenstoel kan de boom als voedselbron gebruiken. Helaas zijn er veel andere aantastingen en ziektes die niet samenwerken met de boom en de boom veel schade kunnen aanbrengen. De boom wordt hierdoor verzwakt en kan sterven of omvallen.

Hoe herken je een ziekte of aantasting?

Zodra het kouder dan 5 graden Celsius wordt werken de wortels van de bomen niet meer, doordat er geen water uit de grond opgenomen kan worden. De boom laat dan zijn blad vallen, simpelweg omdat hij ervan af moet. De boom maakt een randje met een kurkachtige stof tussen de takken en de bladeren. Zodra dit proces is voltooid vallen de bladeren van de boom af. Een lichte nachtvorst heeft ook invloed. Na een nachtvorst beginnen de bladeren mooi en snel te verkleuren. Ook de hoeveelheid regen heeft hier invloed op.

Verschillende ziektes

Er zijn een aantal ziektes die veel voorkomen bij bomen. De bekendste is misschien wel de iepziekte. Te herkennen aan gele of dorre blaadjes en een kroon die geel is en uiteindelijk bruin wordt. Je kan een besmette iep ook herkennen aan zijn houtvaten met donkerbruine tot bruinzwarte structuren.

Andere voorkomende ziektes door ziekteverwekkers zijn onder andere:
– Kastanjebloedingsziekte bij paardenkastanjes
– Essentaksterfte
– Massaria bij platanen (schimmel bij stadsbomen)
– Bacterievuur ook wel perenvuur genoemd (plantenziekte)
– Roetschorsziekte

In een eerder blog schreven wij al meer over de verschillende ziekteverwekkers. Lees het blog hier.

Wil je meer leren over aantastingen en ziektes? Schrijf je dan in voor de ETW bijscholing – Ziekten en aantastingen op 11 januari 2022.

Bron: Tuindingen
Bron: Allgroenbv
Bron: Idverde

Schrijf een reactie op dit bericht