Hoogwerkers en kettingzaaggebruik - PCbomen

Blog

Vergroot je kennis en voldoe aan de arbowet tijdens de basistraining hoogwerkers en kettingzaaggebruik

Werken op de hoogwerker tijdens de basistraining hoogwerkers en kettingzaaggebruik

Iedereen die met een hoogwerker werkt moet volgens de Arbowet hiervoor geschoold zijn. Deze training onderscheidt zich van een standaard hoogwerker training en is speciaal ontwikkeld voor boomverzorgers.

Alle aspecten die belangrijk zijn voor het werken met een motorzaag op hoogte en het werken in bomen in combinatie met een hoogwerker komen aan bod. Verder onderscheid het werk van de boomverzorger zich door de vaak moeilijke omstandigheden waaronder hij moet werken.

Deze training is belangrijk voor personen die in een hoogwerker bomen snoeien en afbreken.

Waarom snoeien en afbreken met een hoogwerker?

Soms komt het voor dat bomen niet in een keer geveld kunnen worden. Dan moet een boom in delen verwijderd worden. Ook bij (begeleidings)snoeiwerkzaamheden is vaak effectief om een hoogwerker in te zetten om deze werkzaamheden uit te voeren. Groot plus punt van de inzet van een hoogwerker is dat de werkzaamheden vaak sneller gaan en veel minder belastend zijn voor de boomverzorger dan met klimtechnieken.

Inzet hoogwerker

Om doelmatig te kunnen werken is de keuze van het juiste type machine van groot belang.

Om veilig met een hoogwerker te kunnen werken moet je kunnen beoordelen of een hoogwerker in een goede staat verkeerd voor je hem in gebruik neemt. Hierbij controleer je de technische staat van de machine en de veiligheidsvoorzieningen. Gebruikers moeten weten wat ze tijdens het werk wel en vooral niet moeten doen om ongelukken te voorkomen. Belangrijk zijn ook de noodprocedures die in geval van een storing of een calamiteit gevolgd moeten worden. Dit geld niet alleen voor de bedienaar maar ook voor het grond personeel.

Het werken met de motorzaag vereist aanvullende kennis en vaardigheden.
Ook het juiste gebruik van de PBM’s die specifieke vereist zijn voor deze werkzaamheden zijn belangrijk.

Wat leer je in deze training?

In de basistraining hoogwerkers en kettingzaaggebruik leer je het volgende:
– Wet- en regelgeving
– Toepassingen hoogwerkers
– Soorten hoogwerkers
– Eisen- en werkvoorschriften
– Opstellen, bedienen en manoeuvreren
– Bedrijfsspecifieke toepassingen
– Controle
– Noodprocedures
– Praktijk werken met de hoogwerker en motorzaag in bomen
– Taken en verantwoordelijkheden grondman

De basistraining hoogwerkers en kettingzaaggebruik wordt afgesloten met een praktijk en theorie examen. Na het behalen van het examen ben je aantoonbaar bekwaam om de werkzaamheden uit te voeren en voldoe je aan de ARBO opleidingseis.

De training duurt 1,5 dag en een certificaat ‘Basistraining Kettingzagen’ is vereist.
De eerstvolgende training vindt plaats op 1 en 2 december 2022. Inschrijven kan hier.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met ons via: 085 4844760 of mail naar info@pcbomen.nl

Schrijf een reactie op dit bericht