Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC)

NKC certificaat

Werken met de kettingzaag is erg risicovol. Het is daarom belangrijk om hier een opleiding voor te volgen. De inhoud van de zaagopleidingen is niet overal gelijk. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld op basis waarvan een Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is ontwikkeld. Zie hiervoor de brochure.

In dit blog vertellen we jou meer over de verschillende trainingen om een NKC certificaat te halen.

Algemene informatie

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is een keurmerk/certificaat dat je kan behalen door het succesvol afleggen van examens voor kettingzagen. Dit kan tijdens een opleiding of als een opzichzelfstaand examen. Je kan op ieder willekeurig niveau instappen. Je hoeft dus niet eerste NKC-1, 2,3 en 4 te halen om NKC-5 af te kunnen leggen. Dit certificaat is het bewijs dat je veilig en op een goede manier om kan gaan met een kettingzaag. Het NKC wordt uitgegeven en beheerd door Bureau Erkenningen. Het certificaat is 5 jaar geldig. Ieder certificaat bestaat uit een theorie- en praktijktoets!

PCbomen is een aangesloten exameninstelling met erkende NKC examinatoren. Kortom, wij zijn er klaar voor om je op de juiste wijze op te leiden!

NKC 1- Korten van liggend hout

In deze training leer je meer over de wet- en regelgeving betreffende arbeidsomstandigheden. Andere onderdelen die aan bod komen zijn: Veiligheidsvoorzieningen, ketting- en onderhoud aan de kettingzaag, persoonlijke beschermingsmiddelen in de praktijk, korttechnieken en werkhouding en het veilig uitvoeren van kortwerkzaamheden aan langhout. Deze training duurt 1 dag en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers. Meer informatie.

NKC-2 – Afzetten kleine bomen en struiken

In deze training leer je in twee dagen niet alleen de basisbeginselen die in NKC 1 – Korten van liggend hout aan bod komen, maar ook hoe je veilig kunt werken bij het afzetten van kleine bomen en struiken in tuinen, groenstroken of in het bos(plantsoen).

Als je deze tweedaagse training hebt gevolgd kan je aan de slag met de kettingzaag voor het afzetten van kleine bomen en struiken. Deze training is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers. Meer informatie.

NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm

Nadat je de motorzaag goed onder de knie hebt is het vellen van bomen zonder hulpmiddel de volgende stap. Het vellen van bomen is een vak apart. Het is hiervoor slim om eerst NKC -1 te voltooien. In deze training leer je gecontroleerd en veilig bomen die rechtopstaand zijn tot een diameter van 30 cm te vellen. De training duurt 3 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers die bomen willen vellen. Meer informatie.

NKC 4- Lichte velling

‘Lichte Velling’ is een certificaat waarbij weer meer competenties vereist zijn dan bij ‘NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm’. Met name het gebruik van velhulpmiddelen als een velhevel, velwiggen en een handlier zijn competenties die aan dit niveau zijn toegevoegd t.a.v. ‘Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm’ Ook het beoordelen van de zwaarte van de boom (inclusief takmassa), gewichtsverdeling en scheefstand en het nemen van de beslissing om wel of niet te gaan vellen, is een competentie die de certificaathouder beheerst. Na deze training en het opdoen van de nodige oefening, ben je toe aan de volgende stap: een training voor het vellen van complexe bomen (‘NKC 5 – Zware velling’). Meer informatie.

Toetsdag

Heb je al ervaring opgedaan met op dit niveau? Dan kan je met behulp van de toetsdag opgaan voor je NKC 4 examen. De toetsdag duurt 1 dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Veiligheid
  • Onderhoud
  • Werken met de kettinggzaag
  • Wet- en regelgeving

NKC 5 – Zware velling

Voor het vellen van zware grote en/of scheefstaande bomen zijn ervaren vaklieden nodig. Hiervoor moet je eerst ervaring hebben opgedaan met het vellen van eenvoudige bomen. In deze training leer je over veltechnieken en werkhouding bij het vellen van bomen dikker dan 1 x de zaagbladlengte, veltechnieken en werkhouding bij het vellen van zeer scheef staande bomen, veilig gebruiken van trek- en stuurlijnen, veilig werken met kabels, kettingen en stroppen en veilig uitvoeren van vel-, uitsnoei- en kortwerkzaamheden aan bomen onder spanning.

Deze training duurt 4 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele kettingzaaggebruikers die grote, complexe bomen willen vellen.  Meer informatie.

Toetsdag

Ook voor NKC 5 is het mogelijk om gelijk op te gaan voor het examen via de toetsdag. Mits je voldoende ervaring en kennis hebt opgedaan.

De toetsdag duurt 1 dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Veiligheid
  • Onderhoud
  • Werken met de kettinggzaag

Bron: Groenkennisnet

Voor meer informatie over onze trainingen kun je een kijkje nemen op onze website.

Aequorfonds

Schrijf een reactie op dit bericht