Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC)

NKC certificaat


Werken met de kettingzaag is erg risicovol. Het is daarom belangrijk om hier een opleiding voor te volgen. De inhoud van de zaagopleidingen is niet overal gelijk. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld op basis waarvan een NKC is ontwikkeld. Zie hiervoor de brochure.

In dit blog vertellen we jou meer over de verschillende trainingen om een NKC certificaat te halen.

Algemene informatie

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is een keurmerk/certificaat dat je kan behalen door het succesvol afleggen van examens voor kettingzagen. Dit kan tijdens een opleiding of als een opzichzelfstaand examen. Je kan op ieder willekeurig niveau instappen. Je hoeft dus niet eerste NKC-1, 2,3 en 4 te halen om NKC-5 af te kunnen leggen. Dit certificaat is het bewijs dat je veilig en op een goede manier om kan gaan met een kettingzaag. Het NKC wordt uitgegeven en beheerd door Bureau Erkenningen. Het certificaat is 5 jaar geldig. Ieder certificaat bestaat uit een theorie- en praktijktoets!

PCbomen is een aangesloten exameninstelling met erkende NKC examinatoren. Kortom, wij zijn er klaar voor om je op de juiste wijze op te leiden!

NKC 1- Korten van liggend hout

In deze training leer je meer over de wet- en regelgeving betreffende arbeidsomstandigheden. Andere onderdelen die aan bod komen zijn: Veiligheidsvoorzieningen, ketting- en onderhoud aan de kettingzaag, persoonlijke beschermingsmiddelen in de praktijk, korttechnieken en werkhouding en het veilig uitvoeren van kortwerkzaamheden aan langhout. Deze training duurt 1 dag en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers. Meer informatie.

NKC-2 – Afzetten kleine bomen en struiken

In deze training leer je in twee dagen niet alleen de basisbeginselen die in NKC 1 – Korten van liggend hout aan bod komen, maar ook hoe je veilig kunt werken bij het afzetten van kleine bomen en struiken in tuinen, groenstroken of in het bos(plantsoen).

Als je deze tweedaagse training hebt gevolgd kan je aan de slag met de kettingzaag voor het afzetten van kleine bomen en struiken. Deze training is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers. Meer informatie.

NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm

Nadat je de motorzaag goed onder de knie hebt is het vellen van bomen zonder hulpmiddel de volgende stap. Het vellen van bomen is een vak apart. Het is hiervoor slim om eerst NKC -1 te voltooien. In deze training leer je gecontroleerd en veilig bomen die rechtopstaand zijn tot een diameter van 30 cm te vellen. De training duurt 3 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers die bomen willen vellen. Meer informatie.

NKC 4- Lichte velling

In deze training leer je gecontroleerd en veilig rechtopstaande bomen met een maximale diameter van 50 cm te vellen. Na deze training ben je klaargestoomd voor het vellen van complexere bomen. Hierover leer je meer in NKC -5 – Zware velling. De training duurt 3 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers die bomen willen vellen. Meer informatie.

NKC 5 – Zware velling

Voor het vellen van zware grote en/of scheefstaande bomen zijn ervaren vaklieden nodig. Hiervoor moet je eerst ervaring hebben opgedaan met het vellen van eenvoudige bomen. In deze training leer je over veltechnieken en werkhouding bij het vellen van bomen dikker dan 1 x de zaagbladlengte, veltechnieken en werkhouding bij het vellen van zeer scheef staande bomen, veilig gebruiken van trek- en stuurlijnen, veilig werken met kabels, kettingen en stroppen en veilig uitvoeren van vel-, uitsnoei- en kortwerkzaamheden aan bomen onder spanning.

Deze training duurt 4 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele kettingzaaggebruikers die grote, complexe bomen willen vellen.  Meer informatie.

Bron: Groenkennisnet

Voor meer informatie over onze trainingen kun je een kijkje nemen op onze website.

Aequorfonds

Schrijf een reactie op dit bericht